Romana
       


Istoric Okinawa



       Karate inseamna in limba japoneza “mana goala” , iar denumirea corecta este Karate-do
“calea mainii goale”. Karate provine din Okinawa, una dintre insulele Ryukyu care formeaza un lant de insule prin care se poate trece din China in Japonia. Datorita pozitiei lor geografice ele au favorizat intalnirea si cooperarea dintre culturile japoneza si chineza. In anul 1609, insula Okinawa a fost invadata de trupele japoneze.
       







Naha - Te

Goju - Ryu


( Shorei - Ryu )

Uechi - Ryu









Kobayashi - Ryu
Te

Shuri - Te

Matsubayashi - Ryu
( To - de )

( Shorin Ryu )

Shobayashi - Ryu




Matsumura Seito







Tomari - Te










       Atunci cand în 1609, luptatorii clanului Satsuma invadeaza Okinawa, s-au dat noi legi aspre de catre shogun-ul Shimatsu împotriva practicarii artelor martiale în insula. Acum, cu atat mai mult, practicarea în secret a artelor martiale a devenit o necesitate vitala pentru supravietuire si pentru rezistenta. Populatia se antrena cu si mai multa vigoare, în locuri izolate, pe tarmul marii, printre stanci, departe de orase si de toate fortele de ocupatie straine
       Pe de o parte dorinta bastinasilor de a scapa de opresori, pe de alta parte interzicerea prin lege de catre ocupanti a portului si utilizarii armelor conventionale (sabii, lanci, etc.), au dus la dezvoltarea vertiginoasa a luptei cu mainile goale, adica a luptei fara utilizarea armelor conventionale (Okinawa Te/Karate-Do).
       Aceste tehnici si metode de lupta au fost aduse de ambasadorii imparatior chinezi din dinastia Ming ( 1368 -1661) si au fost reunite ulterior sub denumirea de Okinawa-Te, sau To-de, denumire care s-a schimbat in Karate-Do in 1936.
       Cu timpul s-au dezvoltat trei mari scoli de lupta si anume: Naha  Te, Shuri  Te si Tomari  - Te. Din aceste trei scoli provin toate stilurile de karate care se practica actualmente in Japonia si in intreaga lume. Chiar daca, in buna parte, stilurile de karate au evoluat iar tehnicile si metodele de lupta s-au mai schimbat, esenta a ramas aceiasi si s-a transmis din generatie in generatie in special prin kata (forme traditionale).        
       In portul Naha,orasul negustorilor - scoala Naha-Te, in capitala Shuri, orasul aristocratilor, scoala Shuri-Te iar in Tomari, orasul fermierilor stilul Tomari-Te. Acest stil, dealtfel nu a fost prea dezvoltat fiind asimilat de mult mai activele stiluri Naha-Te si Shuri-Te.



Okinawa
click imagine...
       Shuri Te este curentul din care s-a dezvoltat Shorin Ryu-ul cu subscolile lui: Kobayashi, Matsubayashi, Matsumura Seito, Shobayashi.
        Primul care a definit Shorin Ryu ca si scoala a fost Sokon Matsumura. Figura marcanta a scenei politice a Okinawei secolului XIX, Sokon Matsumura a studiat atat arte martiale chinezesti (in China) cit si sabie japoneza (Jigen Ryu Kenjutsu). El defineste pentru prima data conceptul de Shorin Ryu si transmite urmatoarele kata: Kushanku, Wanshu, Naihanchi (forma originara de 108 forme), Chanan, Chinto, Seisan.
       Lui Matsumura i-a fost conferit titlul de "Bushi" din partea suveranului din Okinawa, ca recunoastere a calitatilor sale.
            Sokon Matsumura ar fi luptat de multe ori si se spune ca a fost neinvins. Realizarile sale in lumea artelor martiale au ajutat numeroase stiluri (Shorin Ryu, Shotokan Ryu si Shito Ryu).
            Putem spune ca toate stilurile moderne de karate care au bazele in Shuri-Te au avut de castigat de pe urma acestui maestru.
Ankichi Arakaki


Chotoku Kyan
Shoshin Nagamine
Matsubayashi Ryu
Choki Motobu
fondator

Taro Shimabuku





Choki Motobu
Chotoku Kyan
Shobayashi Ryu
Chosin Myagi
fondator




Yasutsune Itosu
Chosin Chibana
Kobayashi Ryu

fondator




Sokon Matsumura
Hohan Soken
Matsumura Seito

fondator

            Pe numele sau de nastere Teruya Chikudon Peichin Kanga, s-a nascut in Shuri, descendent din familia Urazoe Uekata Kuan'an avand radacinile in Eki Clan. Sakugawa a fost inteligent, puternic si foarte talentat, avansand in rang inca de tinar la curtea regatului Ryukyu. Cind implinise 30 de ani este trimis in China ca Ryugakusei sa-si inbunatateasca cunostintele fizice si intelectuale. Ca multi alti locuitori din Okinawa calatoreau in China la Fuzhou sa invete Boxul Chinezesc. Sakugawa si-a inceput studiul artelor martiale inca de tinar, incepind sa invete de la un calugar venit din China Takahara Peichin, stabilit in satul Akata, mai tirziu il intilneste pe Kushanku un atasat militar din China la curtea regala Ryukyu. Acesta il invata pe Sakugawa Kempo (Boxul Chinezesc) si sistemul celor cinci animale, ramine elevul lui Kushanku timp de sase ani, iar dupa moartea lui Takahara se intoarce in Shuri si deschide un dojo pentru prima data public. Printre studenti sai s-au remarcat Okuda, Makabe, Matsumoto si Sokon' Bushi' Matsumura acesta din urma transmitand mai departe arta sa.
       Este considerat ca unul dintre cei care au adus artele martiale chinezesti in Okinawa.
Sokon 'Bushi' Matsumura
  (1792-1887)
Sokon 'Bushi' Matsumura
Kosaku Matsumora
(1829 - 1898)
Kosaku Matsumora
                  Kosaku Matsumora  s-a nascut in satul Tomari, pe insula Okinawa. La varsta de 15 ani acesta incepe studiul karate-ului de la maestrul Teruya. Tanarul Matsumora devine unul dintre cei mai importanti studenti ai maestrului sau.
                  Alaturi de acesta studiaza kata, practicate pe atunci exclusiv in Tomari (Rohai, Wanshu si Wankan).
                  Maestrul Matsumora a avut numerosi studenti, printre care  Choki Motobu, cunoscut pentru deosebitele sale calitati de luptator.
Yasutsune 'Anko' Itosu
(1830-1915)
To-Te Sakugawa Kanga
    5 martie 1733 - 17 august 1815)
Yasutsune 'Anko' Itosu
To-Te Sakugawa Kanga
                    Yasutsune 'Anko' Itosu s-a nascut in Shuri si a devenit unul dintre cei mai respectati practicanti de arte  martiale din Okinawa in secolul al XIX-lea. Maestrul Itosu a  fost studentul lui Sokon Matsumora si a lui Kosaku Matsumura.
                  Una dintre cele mai importante contributii la arta "To-De"  a fost credinta sa ferma ca, de o deosebita importanta este dezvoltarea caracterului unei persoane prin atentia acordata bunkai-ului si implicit diverselor kata.
                  Itosu este probabil unul dintre cei mai importanti maestrii in Shorin-Ryu si a dezvoltat acest stil adaugand seria Pinan  si Naihanchi Nidan si Sandan. 
                  Cand a inceput sa sustina antrenamente in sistemul scolar si-a dat  seama ca Naihanchi era un kata prea complicat pentru incepatori si cum stilul de invatare prin kata era alegerea sa, a creat grupul de kata Pinan. Crearea acestui grup s-a bazat pe un alt kata numit Kusanku plus o serie de tehnici singulare adaugate apoi. Tot el este  creditat pentru impartirea kata-urilor Kusanku si Bassai in Sho si  Dai.
                  Pe la inceputul secolului al XX-lea Itosu devine prima persoana care introduce "To-De" in sistemul scolar din Okinawa. Acesta a fost un pas important in viitoarea evolutie si popularizare a artelor martiale insemnand scoaterea din  umbra clandestinitatii a "To-De" si aducerea sa la dispozitia publicului. Odata cu acest eveniment accesul omului de rand la o  serie de arte martiale a fost facilitat in mod deosebit, lucru ce a afectat pozitiv insesi artele martiale.
                   Maestrul Itosu a organizat si sistematizat "To-De" stabilind anumite metode standard de invatare
Choki Motobu
(1871-1944)
                  Choki Motobu  s-a nascut in satul Akahira din  regiunea Shuri, Okinawa. Era fiul lui Motobu Udun, de escendenta nobila. Motobu a invatat cateva tehnici de la familie, dar cum doar
fratele sau mai mare, Choyu, avea dreptul de a continua  traditia martiala a familiei, a trebuit sa caute altundeva  ocazia de a studia.
                  Choki a inceput sa se antreneze mult la makiwara si obisnuia  sa ridice pietre grele pentru a castiga forta.
                  Si-a propus sa devina cat mai puternic si mai bun si s-a dedicat  unor serii de antrenament dure. In curand a devenit cunoscut cu  porecla "Motobu zaru", "Motobu maimuta" datorita vitezei sale si agilitatii deosebite. In cele din urma a devenit studentul lui Anko  Itosu.
                  Tanarul Choki isi petrecea o mare parte din timp provocand la bataie barbatii puternici si aratosi care ii aparea in cale. A invatat mult din aceste lupte de strada, pe care in majoritate le castiga.
                  Activitatea "extrascolara" a tanarului discipol i-a displacut insa  lui Itosu, care l-a expulzat din dojo.Comportamentul agresiv al lui Motobu i-a adus o reputatie negativa si in curand o serie de sensei  aveau sa-l refuze atunci cand incerca sa li se alature. A existat insa cineva caruia nu i-a displacut spiritul combativ al tanarului si l-a primit ca discipol. Acesta era Kosaku Matsumora din Tomari. Aici Motobu a invat o serie de kata, dar si-a pastrat vechea ocupatie de "street fighter".
                 Matsumora a refuzat in cele din urma sa-l invete kumite, dar se spune ca studentul privea unele atrenamente realizate de maestru printr-o spartura in gard.
                 Calitatile sale dobandite datorita multelor lupte i-au folosit si a inceput sa-si formuleze propriul stil de kumite, reusind sa atraga atentia atat in Okinawa cat si in Japonia. Intr-o zi, aflandu-se in Kyoto, a fost convins de un prieten sa participe la un concurs. Exista un boxer strain care ii provoca la lupta pe cei doritori. Boxerul s-a comportat arogant, dar timp de 2 runde Motobu s-a multumit doar sa eschiveze. Infuriat in cele din urma i-a aplicat acestuia o lovitura de pumn in tampla si l-a lasat K.O. Multimea a incremenit, pentru ca inca nu vazusera un asemenea stil. Cu toate ca tehnica pe care a aplicat-o a fost una de baza, Motobu a castigat o reputatie deosebita si s-a trezit peste noapte maestru.
                In scurt timp a devenit o persoana extrem de respectata si a fost invitat sa ii invete pe studentii de la diferite universitati. Multi  alti sensei aveau sa isi trimita studentii pe la Motobu pentru a invata ceva din uimitorul sau stil de lupta. Se spune ca ii invata  pe studentii sai kata Naihanchi si o serie de tehnici de aruncare si de prize. Se spune ca Choki Motobu, plin de incredere datorita realizarilor sale l-ar fi provocat pe fratele sau mai mare, Choyu.
                Acesta l-ar fi azvarlit pe Motobu ca pe o papusa de carpe si acesta a devenit dintr-o data mai umil, adoptand in acelasi timp mai multe din formele Ti, specifice stilului familiei sale.
                In 1922 Maestrul Motobu il ajuta pe Maestrul Funakoshi in  activitatea sa de a-i invata karate pe tinerii japonezi. Cu noi  teluri, Motobu se intoarce in Okinawa si in anul 1936 incepe sa se antreneze alaturi de Maestrul Kentsu Yabu.
                Mai tarziu, Motobu si-a dat seama de importanta traditiei in antrenament. A sustinut mereu antrenamentul cu makiwara si a devenit pasionat de kata, la fel de entuziast in aceasta chestiune pe cat a fost de kumite in tinerete. Pentru o scurta perioada a plecat din Tokyo si s-a intors in Okinawa pentru a-si vizita maestrii si pentru a se asigura ca la randul sau ii invata pe studenti kata corecte.
                S-a intors apoi in Tokyo continuand activitatea cu discipolii sai. La scurt timp inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial, maestrul Motobu a revenit in Okinawa. A murit in 1944 din cauza unei boli la stomac.
Choki Motobu
Chotoku Kyan
(1870-1945)
Chotoku Kyan
       Al treilea fiu al unei familii nobile, descendenti ai regelui Shoshei.a inceput studiul karate-ului cu tatal sau, Khofu Kyan. La varsta de 20 ani tatal sau a considerat ca el sa practice karate regulat pentru imbunatatirea performantelor fizice, el fiind un tanar plapand.
       In acel timp existau in Okinawa trei maestri notabili , Sokon Matsumura si Anko Itosu in Shuri si Peichin Yara  in Naha.Tatal lui Chotoku le-a cerut celor trei sa-i antreneze fiul. Kyan a invatat rapid karate Tomari-te si Shuri-te. In cativa ani el stapanea secretul karate-ului pentru a fi folosite cat mai eficient de un om micut ca el
       .Katasurile favorite lui Kyan Chotoku - Passai, Chinto si Kusanku pe care le invatase sub Shimabuku si Arakaki.
Choshin Chibana
(1885-1969)
Choshin Chibana
       Nascut pe 5 iunie 1885 in Tottori - cho, un district al orasului Shuri. La 15 ani , in 1900, a inceput sa studieze karate cu maestrul Itosu pana la moartea acestuia, in 1915.
       La 34 de ani si-a deschis propriul dojo in Torihori unde preda celor interesati tainele karate-ului.
       Mai tarziu si-a deschis si al doilea dojo in Kumojo, district al orasului Naha.
       Din februarie 1954 pana in decembrie 1958 a fost instructor de karate al Departamentului Politiei din Shuri. In 1956 a fost ales presedinte al Asociatiei Okinawa Karate Do.
       Reputatia sa ca maestru in karate a fost recunoscuta nu numai in Okinawa ci si in Japonia, Federatia Nipona de Arte Martiale conferindu-i in 1957 titlul de Hanshi ( Mare Maestru).
       In 1969 ca recunoastere a devotamentului in studierea si practicarea karate-do okinawaian a primit Ordinul de Merit al imparatului Japoniei.

Ankichi Arakaki
(1899-1927)
Ankichi Arakaki
       Ankichi Arakaki s-a nascut in noiembrie 1927, in Akata, Shuri, Okinawa. Primul din cei 11 copii ai familiei, a inceput sa studieze karate de la o varsta frageda invatand de la Shinpan Gusukuma, profesorul sau din clasele primare, apoi la liceu cu Chomo Hanashiro inainte de a-si parasi studiile si de a-si intensifica antrenamentele cu fondatorul stilului Kobayashi Shorin Ryu, Choshin Chibana.
       In 1921, dupa satisfacerea serviciului militar s-a mutat la Kadena.Din pacate, afectat de moartea tatalui sau si de faptul ca afacerile familiei regresau din cauza recesiunii aparute in urma primului razboi mondial, tanarul Arakaki se imbolnaveste de ulcer fapt ce i-a grabit sfarsitul la numai 28 de ani. Totusi, in scurta viata, contributia sa in dezvoltarea karate-do Okinawa este semnificativa.
Shoshin Nagamine
(1907-1997)
Shoshin Nagamine
       Shoshin Nagamine s-a nascut la 15 iulie 1907 in Tomari-son, Naha, Okinawa.
       A inceput sa studieze karate  la varsta de 17 ani in Naha , din motive de sanatate , cu Chojin Kuba.La 19 ani a inceput sa studieze shorin cu Taro Shimabuku. La recomandarea acestuia a studiat cu sensei Ankichi Arakaki, care i-a dezvaluit intreaga relatie dintre karate si cultura okinawaiana si i-a deschis mintea pentru frumusetea karate-ului ca arta. Desi Arakaki a trait doar 28 de ani influenta sa in dezvoltarea shorin ca arta a fost majora. Al doilea dintre maestri de baza cu care a studiat a fost Chotoku Kyan de la care a invatat kata. Al treilea profesor a fost Choki Motobu de la care a invatat kumite .Este creatorul stilului Matsubayashi Shorin Ryu.

Ansei Ueshiro
(1933-2002)

Ansei Ueshiro
       Ansei Ueshiro s-a nascut in 1933 in Okinawa, descendent al vechilor clase nobile okinawaiene.
       Campion mondial in 1958 si in 1962, a fost unul din cei mai importanti studenti ai lui Shoshin  Nagamine. A fost cel care a dezvoltat stilul Shorin Ryu in S.U.A. Este considerat unul din cei mai importanti practicanti de kata cu batul din lumea intreaga si creatorul kata Fukyugata San.

Nabe Matsumura
(1860-1930)
Nabe Matsumura
       Nabe Matsumura a adus in epoca moderna secretele vechiului stil Shorin Ryu. Nepotul lui Sokon Matsumura, a fost considerat unul dintre cei mai buni si mai disciplinati instructori ai timpului sau. A avut un singur student, pe Hohan Soken .
Hohan Soken
(1889-1982)
Hohan Soken
       Hohan Soken s-a nascut in Okinawa in 1882 si era stranepotul lui Sokon"Bushi" Matsumura.
       A inceput sa se antreneze de la varsta de 13 ani cu unchiul sau, Nabe Matsumura, descendent al vechilor samurai din Okinawa. A fost fondatorul stilului Matsumura Seito (Matsumura Orthodox).
Yuichi Kuda
(1928-1999)
Yuichi Kuda
       Yuicki Kuda s-a nascut in Okinawa ca descendent al vechilor samurai okinawaieni.Prima data a fost initiat in karate de tatal sau in stilul bojutsu.La 10 ani a inceput sa se antreneze in kendo.Cand avea 20 de ani a inceput sa studieze cu un angajat in marina pe nume Yamashiro despre care spunea ca este cel care l-a invatat sa traiasca in adevaratul spirit al karate.In 1960 devine student al lui Shigeru Nakamura si dupa moartea acestuia ,in 1970 devine studentul lui Hohan Soken devenind Mare Maestru in stilul Shorin-Ryu.Dupa moartea lui Hohan Soken, Kuda fondeaza propria organizatie Matsumura Kempo Shorin Ryu Karate.
 
©Copyright Asociatia Shorin Ryu Karate Do Romania.All Rights Reserved 2007
Top